Leírás
A napraforgméz sajátságos ízű, kellemesen aromás, ízletes, a napraforgó termésének
ízéhez hasonlítható. Közepesen gyorsan kristályosodik.
Színe a flavonoidok mennyiségétől függően az aranysárgától a narancssárgáig terjed.
Illatos. A napraforgó méz ízét az aromaanyagok összetétele és mennyisége határozza meg.
A napraforgóméz víztartalma 17-19 százalék. Néhány hónapos
Tárolás után két fázisra válik szét: felül folyékony, alul kristályos. A méz répacukor-
tartalma jelzi a természetes eredetet.
A jó termelői napraforgóméz répacukor-tartalma nem haladja meg az 5-7 százalékot. A
napraforgóméz savas kémhatású – pH értéke 4,5-3,6 között változhat.
Jótékony hatásai:
A napraforgó méz sütésre kiváló, de erősítő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt
vajas kenyérre kenve vagy teába téve is kitűnő. Savas méz lévén gyomorsav túltengésben
szenvedőknek nem ajánlott.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.