Leírás
Homoktövis ízű méz
Jótékony hatásai:
immunerősítő csökkenti az allergiás reakciókat. stresszoldó hatású szív- és érrendszer karbantartó (Az antioxidáns tulajdonságai miatt gátolja a vérlemezek összetapadását, ami a szabadgyökök sejtromboló hatása ellen védelmet biztosít.)
A homoktövis egy igazán különleges növény, mivel a bogyóinak széles spektrumú gyógyító hatása van. A hazánkban is termesztett, és szabadon is előforduló gyógynövény eredetileg Ázsiából származik, de jótékony hatása és igénytelensége miatt mára szinte az egész világon elterjedt. A Magyarországon védett növény könnyen megél akár kopár, sziklás helyeken is, de kedveli az ártéri, sőt tengerparti területeket is. A tövises cserje érdekessége, hogy ún.”kétlaki”, tehát van külön női és hím ivarú növény is – ez a termesztése miatt fontos kérdés. Az alábbiakban összeszedtük, miben is rejlik a homoktövis jótékony hatása mind belsőleg, mind külsőleg.
A homoktövis összetevői
A homoktövis piros bogyós termése rengeteg vitamint, továbbá béta-karotin is tartalmaz. Utóbbit a szervezetünk át tudja alakítani A-vitaminná, aminek következtében pozitív hatással van a szemünkre, a bőrünkre és a nyálkahártyáinkra. Ezen kívül azon növények csoportjába tartozik, melyekben B12 is található. Ez azért nagyon különleges, mert ez az anyagcsere folyamatokban fontos szerepet betöltő vitamin zömében csak állati eredetű élelmiszerekben fedezhető fel.
Kiemelkedő koncentrációban, a citrom C-vitamin tartalmánál tízszer nagyobb dózisú aszkorbinsavat tartalmaznak a savanykás gyümölcsök. A homoktövisnek magas az E-vitamin és esszenciális zsírsav tartalma is, ezért a homoktövis termését nemcsak nyersen, ital, vagy gyógyászati készítmény formájában fogyaszthatjuk, hanem remek alkotórésze a kozmetikumoknak is.
A homoktövis gyógyító hatása
Összetevői miatt egy igazi csodaszer a homok aranyának is nevezett növény. Sok betegségre jótékony hatással van, de kiválóan erősíti az immunrendszert, ezért megelőzésre a legjobb használni.
Belső alkalmazása
A homoktövis alapvetően a magas C-vitamin tartalma miatt különösen alkalmas immunrendszerünk megerősítésére. Még akkor is sokat javíthat az állapotunkon, ha már megfáztunk, hiszen erősítő és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően pozitívan befolyásolja a betegség lefolyását. A magvakból nyert olaj továbbá támogatja a szív- és érrendszerünket.
A benne található béta-karotinnak köszönhetően jót tesz a szemünk egészségének, továbbá segít abban, hogy a vénáink és az artériáink tiszták és egészségesek maradjanak. A benne található A- és E-vitamin támogatja a gyomor- és bélrendszer munkáját. Ezen pozitív tulajdonságai mellett több kutatás során megállapították, hogy a bogyói antioxidáns hatóanyagainak hála, támogatja a szervezetünk sejtképződését, és lelassítja a sejtek öregedését. Összefoglalva tehát szervezetünkre a következő pozitív hatásokkal van:
- Antioxidánsként késlelteti a sejtöregedési folyamatokat.
- Növeli a szervezet ellenállóképességét, erősíti az immunrendszert.
- Javítja az egészségi állapotot, erősíti a szervezetet, hasznos betegségek idején, legyengült állapotban is.
- Támogatja a máj funkcióit.
- Fokozza az epe kiválasztását.
- Gyulladáscsökkentő.
- Csökkenti a vér koleszterinszintjét.
- Allergiás (pollen) időszakban is remek lehet a szervezet megtámogatására.
- Csökkenti a vércukorszintet.
- Serkenti a gyomorműködést, jótékonyan hat a gyomor- és nyombélfekélyre.
- Olajtartalma támogatja a szivet, a keringési- és érrendszert.
- Diéta esetén hatásos kiegészítő, mert speciális a zsírsavösszetétele, fokozza a zsíranyagcserénket, miközben ellát a szükséges vitaminokkal.
- Sebgyógyító, hámosító hatással bír.
- Jót tesz a bőrnek, regenerálja a berepedezett hámot.
- Visszafordítja a hajhullást.
- Jót tesz a kötőszöveteknek, ezért gyengítheti a narancsbőrt.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.