Leírás
A selyemfüvet az akáccal megközelítőleg egy időben hozták Magyarországra Észak
Amerikából, már 1816-ban. Európában hazánkban vannak a legnagyobb egybefüggő
területei. Ezért a selyemfű méz (másnéven vaddohány, selyemkóró) igazi Hungarikum.
Sivár homokon ahol más növény nem terem meg, szépen díszlik és mézel. Bár drasztikus
gyomnövénynek lett kikiáltva, és kultúrnövények termesztésében lehet hogy káros, de a
sivár homokon megköti a homokot, és a selyemfűméz kitűnő tulajdonságokkal
rendelkezik.
Kizárólag a Kiskunságban található nagyobb foltokban, amely jó méhlegelőt biztosít és
nagyobb mennyiségű igazi selyemfű mézet ad. Az akác után nyílik, száraz melegben 28-30
fokon nektároz a legjobban. Más növényekkel egy időben nem virágzik.
Hatásai bővebben kifejtve:
A selyemfű (másnéven vaddohány, selyemkóró) méz különlegesen illatos és intenzív ízű
méze világos, hasonló az akácéhoz, egy árnyalattal sötétebb. Pollentartalma alacsony, mert
a méhek nem gyűjtik virágporát. Így allergiások is fogyaszthatják. Gyulladáscsökkentő,
vérnyomásszabályozó hatású, szervezeterősítő. Jó tárolási körülmények között későn, csak
kétéves korában kristályosodik ki. Klinikai kísérletek szerint gyulladás-csökkentés
tekintetében a selyemfű méz a második leghatásosabb mézfajta.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.